OVAJ ČOVEK JE ODOVORAN ZA SMRT PREKO 70 MILIONA LJUDI: Jedan je od najvećih ZLOTVORA 20. VEKA, a znate li KO JE?
Mao Zedong i Ričard Nikson, Foto: Wikipedia

ono što je on uradio...

OVAJ ČOVEK JE ODOVORAN ZA SMRT PREKO 70 MILIONA LJUDI: Jedan je od najvećih ZLOTVORA 20. VEKA, a znate li KO JE?

Pod njegovom vladavinom je Kina stvorila i testirala nuklearno oružje i tako postala nuklearna sila

Objavljeno:

Imena poput Staljina i Hitlera, kao i zlodela koja su činili, su dobro poznata širom sveta, ali da li znate ko je bio lider koji je odgovoran za najveći broj smrti ikada?

Mao Zedong je bio kineski političar, vojskovođa, revolucionarni vođa i državnik koji se smatra najvažnijom ličnošću u modernoj kineskoj istoriji, kao i jednom od najvažnijih ličnosti 20. veka.

Kao dete imućnih seljaka uključio u radikalnu politiku tokom školovanja, da bi 1921. godine postao član KP Kine, a kao jedan od vođa izbegao je beli teror 1927. godine. Započeo je ustanak u planinama jugoistične Kine i stvorio Kinesku sovjetsku republiku, a zajedno sa njom i sopstvenu marksističko-lenjinističku doktrinu koja će se posle nazvati maoizam.

Njegovo insistiranje na seljacima kao bazi revolucionarnog pokreta i gerilskoj strategiji je dovelo do sukoba sa dogmatima koji su insistirali na oslanjanju na radničku klasu i borbi u gradovima. Mao je ovaj sukob izgubio, pa su kineski komunisti, odbacivši njegovu strategiju poraženi u sukobu sa nacionalističkom vojskom i prisiljeni na Dugi marš u Jinan.

Mao se tamo ponovo nametnuo kao vođa i iz te baze je rukovodio borbom protiv Changa Kai Šeka i japanskih osvajača koji su napali Kinu 1937. godine. Nakon japanskog poraza u drugom svetskom ratu komunisti i nacionalisti su nastavili rat, da bi krajem 1949. godine komunisti odneli konačnu pobedu. 1. oktobra 1949. godine je proglašena NR Kina, a preživeli nacionalisti su pobegli na Tajvan, koji se danas smatra "otpadnutom" kineskom provincijom.

Mao Zedong
Mao Zedongfoto: Wikipedia

Zedong je tako nakon više od jednog veka po prvi put uspeo da sve kineske teritorije stavi pod jednu vlast i da okonča građanske ratove, ustanke i revolucije.

Prvih devet godina pod Maovom vladavinom su takođe zapamćene po uvođenju niza reformi - pojednostavljanju kineske abecede u svrhu povećanja pismenosti, zaustavljanje inflacije i agrarnoj reformi. Ipak, sva ta dostignuća su zasenjena ekonomskom katastrofom u koju se pretvorio "Veliki korak napred".

Nakon nekog vremena se NR Kina odmetnula od svog tradicionalnog saveznika SSSR-a i postala jedan od najizolovanijih država sveta.

Pod Mao Zedongom Kina je stvorila i testirala nuklearno oružje i tako postala nuklearna sila.

U nastojanju da suzbije opoziciju svojoj vlasti, Mao je 1966. godine pokrenuo Kulturnu revoluciju koja je dovela do opšteg ekonomskog i društvenog haosa koji je zaustavljen tek nekoliko godina kasnije.

Mao Zedong u 1927
Mao Zedong u 1927foto: Wikipedia

Kontroverze

Kult ličnosti koji je započeo za vreme njegovog života u Kini je nastavljen i nakon njegove smrti. Dok ga u Kini smatraju nacionalnim junakom, u ostatku sveta ostao je upamćen kao jedan od najvećih zlotvora 20. veka. Sa druge strane, njegova revolucionarna strategija je za mnoge ostala jedna od najblistavijih primera vojne teorije.

Maov projekat "Veliki korak napred", koji je trajao od 1959. do 1961. godine je prema navodima doveo do masovne gladi od koje je umrlo 36 miliona ljudi, među kojima je i njegov otac.

1966. godine Mao je započeo još jedan projekat, pod nazivom "Kulturna revolucija", kojim je hteo da uništi "četiri starine": stari običaji, stara kultura, stare navike i stare ideje. Samo u Pekingu je uništeno na hiljade neprocenjivih hramova, relikvija i spomenika - sve primeri kineske istorije.

Prema navodima Mao Zedong je odgovoran za preko 70 miliona smrti u mirnodopskom razdoblju Kine, više od ijednog dikatora 20. veka.

Bonus video:

01:20

IZJAVA LAVROVA DA JE HITLER BIO JEVREJIN DOVELA DO ŠIRENJA TERORIZMA? Trifunović o napadu na izraelski restoran u Atini

(Espreso/ T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.